شیرین کام

علمی - خبری

شیرین کام

علمی - خبری

تعیین جهت قبله در روز 25 تیرماه با روشی ساده

تعیین جهت قبله در روز 25 تیرماه با روشی ساده امکان پذیر است
مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران گفت: با پژوهشی که در سال جهانی نجوم صورت گرفته مردم هر نقطه از کره زمین در روزهای 7 خرداد و 25 تیرماه هر سال بدون نیاز به فرمولهای دست و پاگیر ریاضی می توانند جهت دقیق قبله را به راحتی تعیین کنند.
مسعود عتیقی روز یکشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت :در روزهای 7 خرداد و 25 تیر ماه هر سال، هنگام ظهر شرعی درمکه معظمه ، خورشید دقیقاً عمود بر کعبه می تابد و این امر سبب می‌شود خانه کعبه در این روزها به هنگام ظهر سایه نداشته باشد. وی گفت: مردم در هر نقطه ای از کره زمین هنگام اذان ظهر مکه، سمت درست قبله را بدون فرمول ریاضی و با دقت بالا می توانند تعیین کنند، مثلا این امکان در نمازخانه یک سازمان به راحتی صورت می گیرد؛ به این ترتیب که اگر در فضای باز زمانی که خورشید می تابد ، یک شاخص را از یک سقف تراز به سمت زمین آویزان کنیم سایه این ریسمان در ساعت مقرر به روی زمین می افتد که خلاف جهت سایه شاخص، قبله را نشان می دهد و با استفاده از آن می توان به راحتی جهت قبله را تعیین کرد.
ظهر شرعی در مکه مکرمه به وقت رسمی کشورمان در روز 7 خرداد، ساعت 12:48 و در روز 25 تیر، 13:57 (به وقت تابستانی ایران) است و تعیین قبله باید در این زمان‌ها صورت گیرد. عتیقی گفت: روزهای 7 خرداد و 25 تیر فرصتی مناسب برای تعیین دقیق قبله به ویژه برای مساجد ونمازخانه ها است که با ترسیم خطی باریک بر روی سایه در لحظه مذکور، برای همیشه این مشکل در آن مکان برطرف خواهد شد. وی گفت: مطرح شدن روزهای 7 و 8 خرداد و 24 و 25 تیرماه برای تعیین قبله به این دلیل است که در این روزها تغییرات میل خورشید در بهار تا 5/23 درجه میل شمالی است و باتوجه به عرض جغرافیایی خانه کعبه یعنی 21 درجه و 25 دقیقه در این روزها یک بار هنگام جابجایی از استوای آسمان به سمت شمال کره آسمان و یک بار در هنگام بازگشت به سمت استوای سماوی میل خورشید با عرض خانه خدا یکی شده و خورشید در هنگام رسیدن به نصف النهار محلی مکه (هنگام اذان ظهر مکه) درست در بالای خانه کعبه (سمت الراس آن) قرار می گیرد .
وی گفت: پژوهشهای سالیان قبل نشان داد که در روز 24 تیر خورشید بامیل 21 درجه و 33 دقیقه و درروز 25 تیر خورشید بامیل 21 درجه و 23 دقیقه، دو محل علامت گذاری بر روی صفحه، به هم بسیار نزدیک بودند به نحوی که می توان گفت یک رد محسوب می شدند.
مدیر انجمن نجوم آماتوری گفت : بر این اساس برخلاف برخی بیان ها در این زمینه که تغییرات از یک روز به روز بعد و قبل مشکلی در تعیین دقیق ایجاد می کند افزود : اگر مردم در روزهای 24 و 25 نسبت به تعیین سمت قبله اقدام نمایند ، راستای بدست آمده تغییر محسوسی نخواهد داشت و در هر صورت جهت صحیح را تعیین کرده اند. عتیقی افزود : با تحقیقاتی که در مجتمع وزارت خارجه نیز انجام شد به خاطر سالهایی که کبیسه هستند یک روز بعد و قبل از زمانهای ذکر شده نیز می توان جهت قبله را تشخیص داد.
وی خاطر نشان کرد: پیش بینی ها نشان از این دارد که تغییرات میل خورشید در حد چند دقیقه قوس نمی تواند اثر محسوسی در جابجایی سایه شاخص داشته باشد .
عتیقی افزود: عمل تعیین قبله در این روزها با توجه به شاخص های گفته شده با دقیق ترین روش و به سادگی امکان پذیر است وبا اصلاح برخی مشخصه ها در طول سال نیز این امکان در هنگام ظهر شرعی در مکه معظمه وجود دارد.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد